Оце по нашому!!! Про газ як зброю росія може забути назавжди: ЄС приготував сильну відповідь на шантаж – Лана Зеркаль

Ринковий ажіотаж після перекриття “Північного потоку-1” спав, ціна на газ пішла униз і Європа підготувала усі необхідні рішення наперед

Ви чули щось про “не-ньютонівську рідину”? Це рідина, яка стає твердою, як камінь, після різкого удару.

путін не чув, дізнається тепер про цю концепцію, спостерігаючи за відповіддю європейців на енергетичний шантаж. Лише вчора пролунала заява пєскова про те, що “перебої з газом будуть, поки будуть санкції”, сьогодні росіяни отримали приліт у відповідь. Дуже болісний.

Німецький міністр економіки Роберт Габек заявив, що країна не зупинятиме свої атомні станції цією зимою. Це немислима ще кілька місяців тому заява — відмова від атомних станцій — священна корова німецької політики.

Але порахувавши, скільки коштуватиме протистояння на енергетичному фронті, німці вирішили залишити атомні станції в резерві. Вони вмикатимуться в періоди, коли брак електроенергії стане критичним.

Це не єдина відповідь ЄС на шантаж. Газові сховища заповнені майже на 82%, лише Німеччина виділяє 60 мільярдів євро на допомогу підприємцям та домогосподарствам, Президентка [Єврокомісії] Фон Дер Ляєн найближчим часом оголосить стратегію протистояння, хоч її основні пункти вже злили в пресу: додаткове оподаткування енергетичних компаній, які користають з високих цін, цільова допомога малозабезпеченим, обмеження споживання. Обговорюється також обмеження цін на російський газ.

Ефективність можна оцінити в грошах: на фоні заяв про те, що Європа не збирається поступатися росії, ціни на газ знизилися вже на 12% і впали до 2220 доларів за тисячу кубічних метрів. Газовий ринок тонко відчув за ким сильна позиція, і в путіна шансів на виграш в енергетичній війні стає все менше.

Про використання енергетики як зброї вже з наступного року росіяни можуть просто забути. Сьогодні Макрон заявив про те, що доля російського газу на ринку ЄС зменшилась з 50% до 9%. Це, безперечно, політична заява. Яка свідчить, що кремль втратив своє домінування на ринку ЄС назавжди.

І тільки Угорщина продовжує використовувати звичний підхід нарощування залежності від росії. Незважаючи на те, що всі сусіди визнають, що газ це зброя, яку росіяни використовують проти Заходу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *