Хтось же мусить папі про це вголос сказати!Посол Польщі у Ватикані написав відкритого листа до Папи Римського: “Святійший Отче! …”

Посол Польщі у Ватикані (2013-2016 рр.) Пьотр Новіна-Конопка написав відкритого листа до Папи Римського Франциска. Наводжу переклад листа. Посилання на його оригінал ТУТ.

“Святійший Отче! Зберігаючи у вдячній пам’яті доброзичливість та розуміння, виявлені до мене Вами під час мого посольського служіння при Святому Престолі, прошу зважити на слова, сказані під час загальної авдієнції 24 серпня 2022 р., у контексті війни в Україні.

Я цілком поділяю, Ваші, Святійший Отче, слова про божевілля війни, про протидію звірствам, скоєним (з будь-якого боку) проти дітей, полонених і цивільних, які не беруть участі у війні.

Однак я вважаю, що «провину» розподілено нерівномірно, так само як хрест Авеля не є синонімом хреста Каїна. Передусім я не розумію визначення жертви теракту в Москві пані Дарії Дугіної як «безневинної жертви».

Ця молода особа – а не лише її батько – була в авангарді людей, що наполягали на війні та на відбиранні в українців їхньої національної ідентичності, їхньої незалежності та свободи, використовуючи хвору ідеологію «русского мира» та загрозу ядерної зброї. Жоден теракт не є належною відповіддю на це.

Але, на мій погляд, також не є належною реакцією обдаровувати активних ідеологів ім’ям «безневинних жертв». Ба більше, досі достеменно не встановлено тих, хто здійснив напад.

Важливою рисою нинішнього понтифікату є уникнення Папою входити в роль судді, – на жаль, слова, сказані у Ватикані, означали саме це, їх так сприйняли, і тому вони такого болю завдали нашим українським братам та багатьом людям доброї волі. Агресор не заслуговує називатися «невинною жертвою».

Щиро Ваш, Пьотр Новіна-Конопка, посол Польщі при Святому Престолі 2013-2016 рр.”
Олександр Бродецький.

Олександр Мирний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *