Ви вже чули, що сьогодні сталося, це свідчить, що у заходу урвався терпець, він воюватиме разом з Україною. Це майже Третя світова – Клімкін

Знакові заяви, що роблять західні лідери протягом останніх тижнів, зокрема, на Кримській платформі, свідчать про те, що Захід прокинувся, усвідомив усю небезпеку, яку становить для усього цивілізованого світу путінський режим у Росії. Їхній терпець урвався.

Участь армій країн Європи у війні Росії проти України є абсолютно реальною перспективою. Йдеться про звільнення усіх окупованих територій України, включно із Кримом. Власне, Третя світова війна вже розпочалася.

Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю OBOZREVATEL висловив міністр закордонних справ України в 2014-2019 роках Павло Клімкін.

– Яка ваша думка щодо виступу президента Франції Макрона на Кримській платформі? Погодьтеся, це досить незвична для нього риторика – він закликав не йти на компроміси з Росією. У чому причина? Терпець урвався?

– Терпець урвався не вчора. Макрон був одним із тих, хто лобіював рішення про наш кандидатський статус у Євросоюзі. В нього вже тоді терпець урвався, хоча багато хто в Європі сумнівався.

Подивіться, що казав Шольц кілька днів тому в Берліні – про те, що Росія хоче провести олівцем межі Європи, про те, що ми не дамо Путіну перемогти. Це вже терпець починає уриватися у всієї Європи.

Війна триває шість місяців, і вони розуміють, що це вже більше й більше схоже на Третю світову. І в цій Третій світовій ми маємо разом із Заходом, як частина Заходу, перемогти. Жодних інших варіантів немає, оскільки інакше не буде ані Заходу, ані демократичних цінностей. Власне, нічого.

Це війна за існування і України, і Заходу. І там дедалі краще це розуміють. Тому й такі виступи.

– Ви вважаєте, в Європі усвідомили, що Путін становить небезпеку також і для їхніх країн? В цьому контексті згадується заява британських генералів, які закликали своїх солдатів бути морально готовими до участі у війні в Україні.

– Я думаю, що такі заклики будуть і в Євросоюзі. Ми дійдемо до цього. Я вважаю це абсолютно реальним. Про це говорять у збройних силах багатьох європейських країн.

Абсолютно всім зрозуміло, що Захід прокидається. Він ще не остаточно прокинувся, ми маємо його остаточно розбудити. Втім він уже не спить, він розуміє, що зона комфорту – це кошмар, який може дуже погано закінчитися.

– А що ми в Україні можемо мати як реальні наслідки такого пробудження Європи? Чи буде це посилення військової допомоги, чи буде це, наприклад, допомога в деокупації Криму?

– Я вважаю, що буде більше. В певний момент це буде прямий вплив і пряма участь Заходу в цій війні проти російського режиму. В якій формі – подивимося. Але мова має йти про деокупацію всієї України, звісно, включно з Кримом, оскільки це сакральне, святе для кожного з нас, так само як і будь-яка частина нашої території. Але головне – це відчуття цінності.

Якщо одного разу ти здав цінності, то їх майже неможливо повернути. Це, власне, місія України. І я вважаю, без жодної патетики, що це наша місія в XXI столітті – повернути цивілізованому світу розуміння, що цінності є і за них треба боротися.

Захід, який поводився як той, хто намагався досягти компромісу заради компромісу, теж став поступово підходити до іншого розуміння, хоча й трохи запізно. Тому ми бачимо не просто зміну риторики – ми бачимо зміну дій.

Ви бачите, скільки країн напередодні Дня Незалежності долучилися до нової допомоги Україні, скільки країн починає говорити, що вони тренують українських військових тощо. Є дуже багато речей, які саме в ці дні сходяться в одну точку.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *